header ewald

Recepten

Recepten

 

Speculaas is echt niet alleen “decemberkoek”.

Speculaas is het hele jaar door lekker!

En zélf gemaakte speculaas is het allerlekkerst!

Met speculaaskruiden maakt u snel

en gemakkelijk echt ouderwetse Hollandse speculaas

Drie heerlijke recepten

Voor het maken van speculaasjes, brokken speculaas of gevulde speculaas hebt u nodig: 500 gr.  bloem, 325 gr. boter, 225 gr. bruine basterdsuiker, 30 gr. gepelde of geschaafde amandelen, 20 gr. speculaaskruiden, 5 theelepels bakpoeder*,  1 theelepel zout en 1 ei.

*i.p.v. bakpoeder en bloem kunt u ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.

Voorbereiding
Bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom goed mengen. Boter toevoegen en met een vork fijnmaken tot een soepele deegbal. Hiermee kunt u speculaasjes, brokken speculaas en gevulde speculaas maken. Alsu het deeg een nacht laat staan, zorgt het aroma van de speculaaskruiden voor de fijn authentieke speculaassmaak.

Recept speculaasjes

Het deeg uitrollen en indrukken op een met bloem bestrooide speculaasplank. Overtollig deeg wegsnijden, de koekjes uithalen en op een beboterd bakblik leggen. Eventueel geschaafde amandelen er over strooien. Dan bakken in een voorverwarmde oven. Temp. 150-175o C (gasoven: stand 2 of 3). Baktijd: 20 á 25 min.

 Recept brokken speculaas

Het deeg uitrollen tot een dikte van 1cm en op een beboterd bakblik leggen. Amandelen indrukken. Bestrijk de bovenkant met een los geklopt ei. . Dan bakken in een voorverwarmde oven. Temp. 150-175o C (gasoven: stand 2 of 3). Baktijd: 45 á 50 min.

 Recept gevulde speculaas

Hiervoor heeft u ook 450 gr. amandelspijs nodig. De deegbal in 2 plakken van elk ± ¾cm uitrollen, De amandelspijs vermengen met de helft van het ei en 25 gr. boter. Leg één plak deeg op een beboterde bakplaat, strijk daar het amandelmengsel overheen en bedek dit met de tweede baklaag. Hier de amandelen indrukken. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei. . Dan bakken in een voorverwarmde oven. Temp. 150-175o C (gasoven: stand 2 of 3). Baktijd: 45 á 50 min.?

Taco's met tonijn en witte bonen 

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Gang:                         Hoofdgerecht

Keuken:                     Mexicaanse keuken

Smaak:                      Hartig

Techniek:                  Bakken in oven

Soort gerecht:         Hoofdgerecht

 Ingrediënten voor 4 personen

1 blikje tonijn ca. 200 gr.

1/2 l. pot witte bonen

2 el. citroensap

1 bosje lente uitjes

2 tomaten

4 el. milde Tacosaus (Casa Frësta) of barbecuesaus

4 el. zure room

2 el. mayonaise

1 el. tacokruiden

8 tacoschelpen

75 gr. gemengde sla

Bereidingswijze

Laat de tonijn en de wite bonen uitlekken.

Snijd de uitjes in smalle ringen en de tomaten in stukjes.

Meng de Tacosaus of bbq. saus met de zure room, de mayonaise en de tacokruiden.

Voeg de tonijn, de witte bonen, de ui ringetjes en de stukjes tomaat toe en hussel alles door elkaar.

Verwarm de tacoschelpen 5 min. in een voorverwarmde oven 150*C.

Vul de tacoschelpen met de sla en het tonijnmengsel.

 Gemarineerde kip op kruiden 

Bereidingstijd:                     30-60 minuten

Gang:                                 Hoofdgerecht

Keuken:                              Internationale keuken

Smaak:                               Anders

Techniek:                           Bakken in oven

Soort gerecht:                     Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

2 limoenen

2 teentjes knoflook

1 eetlepel balsamicoazijn

1 dl extra vierge olijfolie met basilicum

4 mooie (scharrel)kipfilets

25 gram gepelde pistachenootjes

1 eetlepel poedersuiker

1 zakje stoneleeks (ca. 7/8 stuks)

eetlepel olie om in te vetten

verse kruiden, het recept schrijft het volgende: 1 zakje (30 gram) verse peterselie, 1 zakje (20 gram) verse Italiaanse-kruidenmix en 1 zakje (15 gram) verse basilicum. Ik zelf heb gebruikt: flink wat peterselie, een grote tak rozemarijn, flink wat blaadjes salie en ook flink wat blaadjes basilicum, verder nog een paar takjes kervel omdat die het wel heel erg goed doet!

evt. zout en peper

Hulpmiddelen

Ovenschaal. 

Voorbereiding

Limoenen goed schoonboenen en halveren. Boven kom limoenen licht uitknijpen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Azijn en basilicum-olijfolie erdoor roeren. Kipfilets in marinade leggen en ca. 15 minuten marineren, halverwege keren.

Pistachenootjes grof hakken en limoenen met snijvlak in poedersuiker drukken. 

Oven voorverwarmen op 225?C.

Bereidingswijze

Ovenschaal invetten. Stoneleeks schoonmaken en in stukjes van 1 sm snijden. Harde steeltjes van kruiden verwijderen en kruiden grof hakken. In ovenschaal stoneleeks en kruiden doorelkaar scheppen en als bedje over bodem verdelen. Kipfilets uit marinade nemen en naast elkaar op kruiden leggen. Limoenen ernaast zetten. Pistachenootjes over kipfilets strooien en marinade erover schenken. 

Schaal in midden van voorverwarmde oven schuiven en kipfilets ca. 25 minuten lichtbruin en gaar bakken. 

Serveertips

Lekker met in de schil gebakken aardappels of een grote aardappel in de schil uit de oven plus een frisse tomatensalade.

 

 Kruidenolie. Verse kruiden conserveren. 

Je hebt veel verse kruiden en denkt,wat moet ik ermee?

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Keuken: Mediterrane keuken

Smaak: Hartig

Techniek: N.v.t.

Soort gerecht: Anders 

Ingrediënten

Verse kruiden bv. tijm, rozemarijn, oregano, basilicum enz. 1 eetlepel zeezout, 2 eetlepels olijfolie. 

Hulpmiddelen

Tjobek/vijzel of blender. 

Voorbereiding

Was de kruiden zeer goed met water, gebruik alleen de zachte bladdelen, geen harde bladdelen of stelen. 

Bereidingswijze

Wrijf of blend de kruiden met het zout tot er een fijne pasta is ontstaan, meng er een beetje olie doorheen, vul de massa op in een potje. In de koelkast nog zeer lang houdbaar. 

Serveertips

Zeer goed te gebruiken als onderdeel van allerlei recepten als pasta, saus, pizza, dressings enz.

 

 Kruidige Zoete Zuurkool Schotel

Zuurkool met ananas gehakt en shoarma kruiden, lekker pittig en toch een beetje zoet. 

Bereidingstijd:         Langer dan 1 uur

Gang:                     Hoofdgerecht

Keuken:                  Nederlandse keuken

Smaak:                   Pittig

Techniek:                Braden in oven

Soort gerecht:         Hoofdgerecht 

Ingrediënten voor 4 personen

1 zakje kruidenzuurkool, 5OO gram, l blikje ananasstukjes, 1 kilo aardappelen, zout 2 uien, 2a3 lepels boter of margarine, 400 gram rundergehakt, 1 1/2 eetlepel shoarmakruiden, 1 theelepel gemberpoeder, peper ,1 1/2 dl. melk, 2 eetlepels paneermeel, 6 plakjes katenspek, 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten (glazen) ovenschaal in houd ca 3 liter.

Hulpmiddelen

Glazen ovenschaal en een koekenpan.

Voorbereiding

Zuurkool en ananas in zeef laten uitlekken.

Schaal invetten. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en zout de aardappels in ca. 20 minuten gaar koken. Uien pellen en snipperen.

In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Ui in ca. 3 minuten lichtbruin bakken. Gehakt al roerend met vork in ca. 5 minuten rul bakken. Shoarmakruiden en gemberpoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Zuurkool met ananas over schaal verdelen. Gehakt op zuurkool en ananas scheppen. Aardappels afgieten. Melk en 1 a 2 lepels boter toevoegen en met pureestamper tot een smeuïge puree stampen. Op smaak brengen met zout en peper. Puree op gehakt scheppen. Bovenkant glad strijken, dun bestrooien met paneermeel en rest van boter in klontjes er over verdelen. 

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 graden (gasovenstand 4). Schotel onafgedekt in midden van oven in ca. 30 minuten door en door warm laten worden. Plakjes katenspek over schotel verdelen en in nog ca. 10 minuten bruin laten worden.

1341991757-Ewald.gif
Zoeken
Winkelwagen




= Webdesign: Piet Volbeda Design =
= © 2012 Ewald's Kruidenhuis =

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop