header ewald

Rooibos thee

Rooibos (Aspalathus linearis) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant komt van nature voor in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De soort wordt gekweekt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. Sinds circa 1930 wordt de plant voor dit doel gekweekt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur.
In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak ervan. Er zitten wel antioxidanten (onder meer vitamine C), calcium, ijzer in. De drank zou licht ontspannend werken[bron?]. Rooibos zou geschikt kunnen zijn als drank voor het slapen gaan. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt koude rooibosthee aan baby's gegeven die last hebben van darmkrampjes.
Er zitten enkele stoffen in die de rooibos een wat branderige smaak geven. Het verdient de aanbeveling het zakje eerst even in een beetje heet water onder te dompelen en dit eerste water weg te gooien en daarna de rooibos geruime tijd (iets langer dan thee) te laten trekken. Een andere mogelijkheid is om de rooibos in het koude water te doen en mee te laten koken.
Tijdens de apartheid werd rooibos onder de naam Massai-thee geëxporteerd om economische sancties tegen Zuid-Afrika te omzeilen. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'.

Alle rooibos thee gaat per 100 gram

 
Sorteer op:
 
1341991757-Ewald.gif
Zoeken
Winkelwagen
= Webdesign: Piet Volbeda Design =
= © 2012 Ewald's Kruidenhuis =

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop