Specerijenwijzer
Piment (all spice, Jamaicapeper)
Gedroogde bessen met kruidige smaak. In gebak en in vlees- en visgerechten (vooral uit de Balkan en Scandinavië).
Kruidnagel
Gedroogde bloemknopjes met sterke smaak. Zowel heel als gemalen te koop. In de rode kool, warme wijn, soepen, vlees en stoofschotels.
Steranijs
Gedroogde vruchtjes van een magnoliasoort. De smaak is sterker dan de gewone anijs. In drankjes, vruchteninmaak en in gerechten uit de Chinese keuken.
Nootmuskaat
Pit van een vrucht. Over groente en in gebak.Foelie zit als een vlies om de pit. In de bouillon en gebak. Heel en gemalen
Kaneel
Binnenste bast van de kaneelstruik; aromatisch en zoet. Als pijpje en in poedervorm. In inmaak, warme wijn en gebak.
Koriander (ketoembar)
Gedroogde zaden met een fijne, geurige smaak. Gemalen te koop. In gebak, (zoetzuur) inmaak, marinades en de Indonesische keuken.
Komijn (karwij, kummel, djinten)
Pittige aromatische zaadjes. Heel en als poeder. In koolgerechten, (zoetzuur) inmaak, sauzen en in de Indonesische keuken.
Laurierblad
Het gedroogde blad heeft een aromatische smaak. In "bouquet garni" voor soepen en bouillons, In (zoetzuur) inmaak, stoofpotten en marinades.
Djeroek poeroet
Gedroogd, geurig blad van een citrusboom met sterke smaak. In vlees- en visgerechten uit de Indonesische keuken.
Anijszaad
Zaadjes met een "dropsmaak". In de brood en gebak, melkdranken, likeuren, puddingen en stoofschotels.
Kerrie
Geurig mengsel van diverse gemalen specerijen. Varieert in smaak van zeer pittig tot mild. In vlees-, vis-, groente-, eier- en kaasgerechten.
Geelwortel (kurkuma, koenjit, koenir)
Het poeder met een gemberachtige smaak kleurt gerechten prachtig geel. In (zoetzuur) inmaak en pilafrijst.
Garam masala
Heet mengsel van o.a. koriander, zwarte en chili-peper. In oosterse en dan vooral de Indiase keuken.
Kardamom
Gemberachtige zaden. Zowel heel als gemalen. In brood, gebak en lamsvleesschotels uit de Indiase keuken.
Peper
Zwarte en witte peperkorrels zijn ook gemalen te koop. Verse roze en groene worden ingemaakt in potjes verkocht.
Kemirie
Gedroogde noten uit Indonesië. Worden voor gebruik gewassen en gehakt. In vleesgerechten en sauzen uit de Indonesische keuken.
Mosterdzaad (geel en wit)
De zaadjes heel en gemalen te koop. Van scherp tot mild. In (zoetzuur) inmaak en geroosterd over gerechten uit de Indiase keuken.
Gember (djahé)
Als wortel, ingemaakte bolletjes en gemalen te koop. Heeft een pittige, aromatische smaak. In hartige en zoete gerechten.
Sereh (citroengras)
Stevige grassoort met citroenachtige aroma. Is gedroogd (als halmen) en als poeder te koop. Gebruik in de Zuidaziatische keuken.
Laos (galangawortel)
Als wortelstok en gemalen te koop. Smaakt iets scherper dan gember. In allerlei gerechten uit de Indonesische keuken.
Paprikapoeder
Gedroogd en gemalen paprika-vruchtvlees, vermengd met gemalen zaad, Van scherp tot "Edelsüss". In eier-, kaas-, kip- en vleesgerechten.
Chilipoeder
Mengsel van diverse gemalen specerijen met een vrij scherpe smaak. Vooral in gerechten uit de Zuidamerikaanse keuken.
Cayennepeper
Zéér pittige peper met een fijne smaak. In sausjes voor visgerechten, kaasgerechten, soepen en stoofschotels en bij garnalen
Saffraan
Als (zeer dure) draadjes en gemalen te koop. Is geurig en heeft een honingachtige smaak. In vissoepen, in rijstgerechten en (paas)brood.