header ewald

Weetjes

Wist je dat? (Laurier)
In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning; overwinnaars werden getooid met een krans van laurierbladeren.
Laurier werkt ontsmettend op de luchtwegen en helpt bij griep, tandpijn en aften. Het is vochtafdrijvend, wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Laurier is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.

Wist je dat? (Zeezout)
Teveel zout is niet goed voor de gezondheid, probeer de zoutinname dus te beperken. 75 Procent van al het zout dat je per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten, 15 procent wordt toegevoegd aan het eten tijdens het koken en slechts 10 procent komt van onbewerkte, natuurlijke producten. Het is het beste om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Mensen met een verhoogde bloeddruk wordt aangeraden om zelfs maar maximaal 2 gram zout per dag te nemen.

Wist je dat? (Nootmuskaat)
Nederlandse slavenhandelaren kwamen erachter dat de slaven die zij vervoerden de nootmuskaatbollen aten die zij vervoerden om er high van te worden. In een lage dosis geeft nootmuskaat geen psychische of neurologische effecten, het kan dus zonder problemen in het eten verwerkt worden. Bovenmatig gebruik kan echter wel hallucinaties veroorzaken.

 Wist je dat? (Kaneel)
De naam kaneel is afkomstig uit het Latijn, "canella", wat ook wel  "rolletje" betekent. In de Bijbel werd kaneel al genoemd. Kaneel was een goed geschenk om aan Koningen cadeau te doen.

 Wist je dat? (Kruidnagelen)
Kruidnagelolie wordt gebruikt in parfum en make-up. De olie die afkomstig is uit de knop van de kruidnagel zorgt voor betere kwaliteit dan die uit de steel.

Wist je dat? (Turmeric gemalen)
Momenteel wordt onderzocht in hoeverre turmeric heilzaam is bij Alzheimer, artritis en andere ziektes. Turmeric wordt al gebruikt in zonnebrand.
In India, Pakistan en Bangladesh wordt turmericpasta op de huid van de bruid en de bruidegom gesmeerd omdat dit voor een mooie gloed zou zorgen en slechte bacteriën weg zou houden.

Wist je dat? (Ajinomoto)
Ajinomoto is pas in 1909 ontdekt. In de eerste instantie werd de smaakversterker in Japan op de markt gezet, maar al snel werd ajinomoto wereldwijd bekend.

Wist je dat? (Piment)
Piment wordt ook wel Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper genoemd.
De Azteken gebruikten piment als smaakstof voor chocolade.
Pimentolie wordt vaak gebruikt in kruidige herenaftershaves. Daarnaast kan het verlichting brengen bij klachten aan de ingewanden, het bevordert de spijsvertering, verhelpt winderigheid en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Wist je dat? (Cardamom)
Cardamom wordt gebruikt voor het op smaak brengen van eten en drinken, maar ook als medicijn.
Medicinaal kan cardamom onder anderen gebruikt worden om tandontstekingen en keel ontstekingen te bestrijden. Ook wordt cardamom gebruikt om nier- en galstenen te verwijderen en als tegengif voor slangen- en schorpioengif.

Wist je dat? (Gemberwortel)
In China en India zijn ze er al duizenden jaren achter: gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding.
Ook is gember zuiverend en pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom veel voordelen!

Wist je dat? (Steranijs)
Steranijs wordt gebruikt voor de productie van het anti-griepmiddel ‘Tamiflu’.

Wist je dat? (Komijnzaad)
 De Romeinen gebruikten gemalen komijn als broodbeleg en in liefdesdrankjes omdat ze ervan overtuigd waren dat dit zorgde voor een trouwe partner.

Wist je dat? (Korianderzaad)
De korianderplant is familie van de peterselie.
Medicinaal werkt koriander tegen een opgeblazen gevoel, bevordert de eetlust en de spijsvertering.

Wist je dat? (Cocos)
Wanneer een cocosnoot rijp is valt deze vanzelf uit de boom. Dit is echter gevaarlijk: cocosnoten zijn hard en zwaar en vallen uit de cocospalm, welke meer dan 25 meter hoog kan worden. De klap komt dan hard aan: jaarlijks komen ongeveer 150 mensen te overlijden doordat zij schaduw hebben gezocht onder een cocospalm.


1341991757-Ewald.gif
Zoeken
Winkelwagen
= Webdesign: Piet Volbeda Design =
= © 2012 Ewald's Kruidenhuis =

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop